3D BASKININ GELDİĞİ SON NOKTA…
Bilindiği üzere 3D baskı maliyet açısından oldukça fayda sağlayan ve kullanılabilirlik konusunda da nam salmış bir mecra. Bu mecrada üretilen her ürün her açıdan kazanç sağlamaktadır. Örnek olarak bulunması zor ve bulunduğu zaman da maliyeti gereğinden fazla olan malzemelerin tedariği ve üretimi için bu yola başvurulur.
Gerek kullanılan malzeme olan filament kalitesi, gerek cihaz özellikleri bakımından birçok farklı türü bulunan 3D yazıcılar genel olarak küçük malzeme üretimi için kullanılsa da alışılmışın dışında da kullanım alanı bulunmaktadır. Bu alan inşaat sektörüdür. Evet, kulağa ilginç gelse de bu sektörde de 3D yazıcılar kullanılıyor.
3D yazıcı, dediğim gibi inşaat sektörüne de adım attı. Dubai’nin Al-Warsan bölgesinde bulunan ve iki katlı bina, Guinness Rekorlar Kitabı’na giren “Dünyanın en büyük 3D yazıcı ile basılmış binası” iki katlı olarak inşa edilmiştir. Bu bina toplamda 640 metrekarelik alana yapılmış olup 9,5 metre yüksekliğe sahiptir. Bu bina birkaç parça olarak ayrı ayrı üretilip entegre olarak birbirlerine birleştirilerek yapılmıştır.
Maliyet düşürmesiyle bilinen 3D yazıcılar bu alanda da maliyet konusunda liderliği elinde bulunduruyor. Bir deney gibi ifade edilen bu proje normal şartlarda tuğla binadan yapılmış olsaydı yaklaşık olarak 700.000 $ olacakken, 3D yazıcı ile bu fiyat %40 gibi mükemmel bir oranla düşerek 280.000 $’a inşa edilmiştir.
Asıl amacı maliyet düşürmek olsa da çevre kirliliği konusunda da büyük bir öncü olabilecek düzeydedir. Şöyle ki normal şartlarda yapılmak istenen bu bina 3D yazıcı ile yapıldığı için %60 civarında daha az atık üretmiştir.
Sonuç olarak 3D yazıcılar inşaat sektöründe de çok büyük projelerde kullanılabilmektedir. Her yönden artı sağlayacak bu işlem günümüz teknolojisinde kullanılmaya başlanıp gelecek için çok büyük adımlar atmamıza yardımcı olacaktır.