HONDA E-CLUCTH TEKNOLOJİSİ
Honda mühendisliği imzasını taşıyan E-Clutch; hızlı vites değiştiricilerin, manuel debriyajların ve DCT (Çift Kavramalı Şanzıman) teknolojisinin birleşimi olarak geliştirildi. E-Clutch, tüm seviyelerdeki motosiklet kullanıcılarının sürüşlerini daha keyifli ve heyecanlı hale getirmek için tasarlandı.
Honda E-Clutch teknolojisi, vites kutusunu yukarı veya aşağı kaydırmak için debriyaj kolunu kullanma ihtiyacını ortadan kaldırırken; sürücünün, vites değiştirme pedalını kullanmasını yeterli hale getiriyor.
Motosikletin kalkışı ve duruşu için debriyaj koluna gerek duymayan Honda E-Clutch, motor çalıştırıldığı an devreye giriyor. Çok çeşitli sürücü taleplerini karşılamak için, debriyaj elektronik olarak kontrol ediliyor olsa bile debriyaj, normal manuel şanzımanlı motosikletlerde olduğu gibi, debriyaj kolu tutularak manuel olarak çalıştırılabilir. Honda E-Clutch hafif ve kompakt bir sistem olduğundan mevcut motor düzenlerinde büyük değişiklikler yapılmadan monte edilebilir. Honda, zamanla Honda E-Clutch'ı tüm motosiklet modellerine uygulamayı planlıyor.
Honda, sürüş deneyiminin kalitesini artıran ve sürüş keyfini arayan çok çeşitli sürücülerin zevklerini karşılayan motosikletler sunan yeni teknolojiler geliştirmeye devam edecek. Honda E-Clutch, geleneksel manuel tek kavramalı veya manuel şanzıman mekanizmasına benzer şekilde güç aktarım mekanizmasını elektronik olarak kontrol eder ve motorla koordineli bir şekilde (ateşleme zamanlaması, yakıt enjeksiyonu vb.) ve araç koşullarına göre (motor devri, gaz kelebeği konumu, vites konumu, vites pedalı yükü algılama vb.) birçok elemanı otomatik olarak ayarlar. Ayrıca, debriyaj kolu kullanılarak yapılan manuel debriyaj işlemi ve motorlu debriyaj kontrolü bağımsız olup, sürücünün manuel olarak müdahale etmesine olanak tanıyarak hem manuel çalıştırmayı hem de motorla debriyaj kontrolünü gerçekleştirir. Sistem açılıp kapatılabilir. Sistem açıkken, debriyaj çalışması varsayılan olarak otomatik olarak kontrol edilir ve sürücü, debriyaj kolunu kullanarak geçici olarak manuel debriyaj kullanımına geçebilir. Sistem kapalıyken sürücünün her zaman debriyajı debriyaj koluyla çalıştırması gerekir.